Jeśli Twoje dziecko jest zdrowe, to masz ogromne szczęście. Zobacz, jak możesz ulepszyć posiłki dla swojego dziecka, aby były jeszcze bardziej wartościowe i energetyczne.
Poza tym:
- Nauczysz się, jak właściwie klasyfikować i równoważyć pięć smaków (zgodnie z Tradycyjną Chińską Medycyną), aby posiłki były smaczne, zdrowe i zgodne z rytmem natury.
- Przyszłe mamy dowiedzą się, co jeść w czasie ciąży i w trakcie karmienia piersią, aby dobrze się czuć i przekazywać dziecku jak najzdrowszy pokarm.
- Dowiesz się też, jak poszczególne organy funkcjonują w ciągu doby, kiedy mają swoje minima i maksima oraz jak można dzięki temu ułożyć odpowiedni tryb życia całej rodziny.
- Nauczysz się, jak naturalnymi sposobami, znanymi naszym babciom, leczyć pierwsze objawy chorób.
- Znajdziesz szereg informacji ze współczesnej dietetyki, np. na temat witamin i soli mineralnych, ich zdrowotnego znaczenia i występowania w produktach.
W publikacji znajdziesz tabelki zawierające klasyfikację smaków oraz natury poszczególnych produktów - wszystko zgodnie z filozofią Pięciu Przemian.
Jest także dodatek pt. Jak dbać o atopową skórę dziecka. Obie autorki mają doświadczenie w walce z AZS u swoich dzieci, więc dokładnie wiedzą, co działa, a co nie.
Największym atutem książki są przepisy sprawdzone przez Monikę i Magdę. Ponad 100 propozycji kulinarnych - dla dzieci zdrowych, dla alergików, a także dla mam karmiących oraz kobiet w ciąży.
Jest także sporo przepisów bezmięsnych, specjalnie dla wegetarian.